Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

«Ο κόσμος δε χτίζεται σε μια παλάμη που ζητιανεύει, αλλά σε αυτή που σφίγγεται σε μια γροθιά»
Ένα από τα θέματα που παίζει πολύ αυτές τις μέρες στα ελληνικά ΜΜΕ (και όχι μόνο) αφορά το κύμα δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, και της συμφώρησης που προκαλείται στα ελληνικά νησιά. Εικόνες πολέμου και ανθρώπινης δυστυχίας, ανθρώπων κυνηγημένων, στοιβαγμένων σε φουσκωτές βάρκες, πνιγμένων. Eικόνες σκηνών και περιπτέρων «ανθρωπιστικής βοήθειας» στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών και δίπλα στους φράκτες και στα συρματοπλέγματα του θανάτου (σύγχρονο όνομα:Frontex).Αν και όλα αυτά τα πλάνα αποτελούν συχνή εικόνα στις τηλεοράσεις μας, λίγο (έως καθόλου) ασχολήθηκαν τα συστηματικά ΜΜΕ με την πραγματική ρίζα του προβλήματος της μετανάστευσης. Τι οδήγησε λοιπόν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα τους και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη;
Είναι οι πολεμικές συγκρούσεις των «ειρηνοφρουρών» του ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και οι βομβαρδισμοί από εθνικιστικές οργανώσεις, στο όνομα της “θρησκευτικής καθαρότητας”,  αυτές που στοιβάζουν ανθρώπινες ψυχές σε ετοιμόρροπες βάρκες και φουσκωτά και οδηγούν στον πνιγμό χιλιάδων μεταναστών στη Μεσόγειο!
Οι άνθρωποι αυτοί δε θέλουν απαραίτητα  να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά η χώρα μας αποτελεί τη μόνη πύλη προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Έλα όμως που εξαιτίας της συνθήκης ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ, οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να προχωρήσουν αλλά εγκλωβίζονται εδώ. Όλα τα παραπάνω φυσικά ρίχνουν νερό στο αυλάκι της ΕΕ και του κεφαλαίου, αφού από τη μια ΗΠΑ (δυνάμεις του ΝΑΤΟ) και οι ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν μεγάλες βλέψεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (απομύζηση ενέργειας και πρώτων υλών, εγκαθίδρυση καθεστώτων φιλικών προς τη Δύση, καταστολή των λαϊκών εξεγέρσεων, υποδουλώνοντας μια και καλή τους λαούς στα δικά τους συμφέροντα), ενώ από την άλλη προσφέρονται αναρίθμητα φθηνά εργατικά χέρια, που προσφέρουν γη και ύδωρ για ένα πιάτο φαϊ, στους μεγαλοεπιχειρηματίες!
Είναι όμως τυχαίο που οι εικόνες αυτές πρωταγωνιστούν στους δέκτες μας στη συγκεκριμένη συγκυρία; Για εμάς όχι μόνο τυχαίο δεν είναι, αλλά αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της δράσης της Χρυσής Αυγής, όπως έδειξαν και τα ποσοστά της στις 20 του Σεπτέμβρη.  Οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βέβαια,  έχουν και αυτές τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τα τρομερά εγκλήματα κατά των προσφύγων στο αιματοβαμμένο Αιγαίο και το τείχος της ντροπής στον Έβρο, τη συγκάλυψη των εγκλημάτων του ελληνικού λιμενικού, της ΕΛ.ΑΣ και του στρατού με την “αμέριστη” βοήθεια της FRONTEX. Δεν δίστασαν να ενισχύσουν το φασίστα Ουκρανό δικτάτορα Ποροσένκο, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΕΕ, ούτε διστάζουν να διευκολύνουν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, συμμετέχοντας στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζοντας έτσι τόσα χρόνια όλες τις επεμβάσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της αραβικής άνοιξης! Η συνενοχή αυτή είναι προϊόν της πολιτικής ατζέντας αυτών των κυβερνήσεων, που θεωρούν την Ε.Ε. μονόδρομο, υπερασπιζόμενες τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Την απάντηση απέναντι στο φασιστικό φαινόμενο μπορεί να τη δώσει μόνο ένα μαζικό αντιφασιστικό κίνημα , συνδεδεμένο με την ευρύτερη πάλη εργαζομένων και νεολαίας για τα δικαιώματα τους  κόντρα στην κυβέρνηση, ΕΕ-ΔΝΤ και αφεντικά  για να έρθουν οι κοινωνικές ανάγκες στο προσκήνιο και ο ίδιος ο λαός να καθορίσει την τύχη του. Μαζί του θα σαρώσει και το φασισμό που εκφράζει την επίθεση στις ζωές μας με τον πιο σκληρό τρόπο!. Ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό, τον ρατσισμό, την τρομοκρατία και την αστική φιλανθρωπία, εμείς αντιπαρατάσσουμε, την ταξική αλληλεγγύη, την συλλογικότητα, την δημοκρατία του αγώνα. Μέσα από τις αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, παλεύουμε σε όλους τους κοινωνικούς χώρους, από την γειτονιά μέχρι και τα σωματεία, για το τσάκισμα κάθε φασίστα και για την στήρικη κάθε καταπιεζόμενου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κατάληψη του κτιρίου του ΕΤΕΑΜ στην οδό Νοταρά 26 από συλλογικότητες, κόσμο του αγώνα και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, με σκοπό τη στέγαση των προσφύγων για όσο χρειαστεί αλλά και η συλλογή ειδών ανάγκης από φοιτητικούς συλλόγους (και από το σύλλογο της Οδοντιατρικής.)

Ρ.Α.Τ.-Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου