Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Φ.Ο.Α. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΡΤΗ

ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
Το πρόγραμμα «Αγωγή Στοματικής Υγείας σε 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία και 150 σχολεία απομακρυσμένων περιοχών» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΕΣΠΑ με δικαιούχο την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας. Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ της εδράς  1ος Τομέα Κοινωνικής Οδοντιατρικής εκ των οποίων 18 οδοντίατροι στα πλαίσια πάντα του εθελοντικού προγράμματος μοιράστηκαν 175.000 €! Να τονιστεί μάλιστα ότι  συγκεκριμένη έδρα πολλάκις, τόσο στις παραδόσεις των μαθημάτων της όσο και στα συγγράματα της(κοινωνική, προληπτική οδοντιατρική) υπογραμμίζει την ανθρωπιστική σκοπιά με την οποία θα επιτελείται το επάγγελμα του οδοντιάτρου όπως και το πόσο σημαντική είναι κυρίαρχα η κοινωνική σχέση γιατρού-ασθενή. Θα προτείναμε λοιπόν  στα συγκεκριμένα ΔΕΠ να ρίξουν μια ματιά σε αυτά που θέλουν να μας διδάσκουν, στα οποία συχνό φαινόμενο είναι και τα μαζικά κοψίματα, και αν αυτό δεν μπορούν να το κάνουν δεν έχουν κανένα λόγο μέσα στο χώρο του δημοσίου πανεπιστημίου, ντυμένοι με τον μανδύα του εθελοντή και κατά τα άλλα τσεπώνοντάς τα από προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και τις μεγαλοεπιχειρήσεις!
Ο εθελοντισμός και η εθελοντική εργασία ήταν πάντοτε ταξικά φορτισμένη όντας η ιδεολογία των πλούσιων και των ισχυρών. Μέσω αυτού γίνεται η δημιουργία δεσμών εξάρτησης και υποταγής μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών καθώς βασίζεται στη φιλανθρωπία των πλουσίων, συγκαλύπτει εν μέρει την εκμετάλλευση των φτωχών και την ανισότητα των κοινωνικών τάξεων. Με την παύση του έντονου κρατικού παρεμβατισμού ο εθελοντισμός προτείνεται σαν υποκατάστατο κοινωνικής πρόνοιας, πράγμα που προωθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ ως μέσο ξεπεράσματος της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό αποτελεί μία λανθασμένη πολιτική, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα αντιμετώπισης των αυξανόμενων και βαθιά ριζωμένων δομικών κοινωνικών προβλημάτων της καπιταλιστικής κοινωνίας, μετατρέποντάς τα σε ατομικά, προκαλώντας έτσι και την αποπολιτικοποίηση του κοινού. Ενώ στην υπόθεση ότι το κράτος έχει άλλου είδους υποχρεώσεις –το ξεπέρασμα τις κρίσης του καπιταλισμού - που έχουν προτεραιότητα σε σχέση με την διάθεση χρημάτων για τα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία,φτώχεια,ναρκωτικά,ρατσισμός,βία,καταστολή). Παράλληλα δεν είναι τυχαίο που οι πλούσιοι απαντούν στις εκκλήσεις εθελοντικής εισφοράς αφού μπορουν να απολαύσουν μείωση  φόρων και κρατική ρύθμιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους όπως πιθανολογούμε να έγινε και με τα μέλη ΔΕΠ,μαζί με τς αστρονομικές χρηματικές απολαβές!
Αυτό όμως το γεγονός δεν είναι μεμονωμένο, είναι πάρα πολλά εκείνα τα σεμινάρια που γίνονται και σε αυτά πληρώνονται οι "καθηγητές - μεγάλο οδοντίατροι" που συμμετέχουν. Πράγμα το οποίο βλέπουμε πάρα πολύ συχνά στη σχολή μας, είτε επώνυμες οδοντιατρικές εταιρίες (oral-b) σε συνεργασία με καθηγητές και τη διοίκηση της σχολής να διοργανώνουν σεμινάρια επίδειξης για τα προϊόντα τους, είτε από την άλλη να διοργανώνονται σεμινάρια στη σχολή όπως αυτό που έγινε τον Δεκέμβρη για το πως γίνετε η αφαίρεση έγκλειστων τρίτων γομφίων στο οποίο όλοι οι οδοντίατροι που ήθελαν να το παρακολουθήσουν πλήρωναν και αυτά τα χρήματα αποτελούσαν την αμoιβη των καθηγητών που έκαναν το σεμινάριο.
Και από τη μια ενώ βλέπουμε τους καθηγητές να πληρώνονται αδρά όχι μόνο από το δημόσιο, όχι από τα οδοντιατρεία τους άλλα και από αυτά τα σεμινάρια-προγράμματα έχουμε τη σχολή η οποία υπολειτουργεί στις κλινικές η έλλειψη υλικών μεγαλώνει και παράλληλα η ποιότητά τους γίνεται ολοένα και χειρότερη, όσο και στα εργαστήρια όπου οι φοιτητές στερούνται πλέον το βασικό εξοπλισμό για την εκπαίδευσή τους σε αυτά (αρθρωτήρες, διαμάντια, κλπ)!! Με την καθαριότητα να έχει πέσει στις πλάτες μόλις δύο γυναικών με αποτέλεσμα την απαράδεκτη κατάσταση με σκουπίδια τόσο στις κλινικές, όσο και συνολικά στο κτήριο και με την εταιρεία σεκιούριτι να παραμένει υπεύθυνη για τη φύλαξη πληρώνοντας τους υπαλλήλους της με μόλις 1,5 ευρώ την ώρα. Όλα αυτά φυσικά φαίνονται παράδοξα μιας που την ίδια στιγμή τα έσοδα της σχολής έχουν διπλασιαστεί(!!) σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της περσινής χρονιάς που παρουσιάστηκε στην προηγούμενη συνέλευση τμήματος! Εύλογα, λοιπόν, γεννάται το ερώτημα αν και κατά πόσο τα έσοδα από τις κλινικές χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των φοιτητών ή που ακριβώς πάνε, μιας που από ότι φαίνεται μάλλον μόνο για αυτές τις ανάγκες δεν δαπανούνται!
Η απάντηση μας σε αυτό θα είναι πάλη για δημόσια  και δωρεάν  παιδεία για όλους, ενάντια σε κάθε οικονομικό και ταξικό φραγμό  ,κρατική χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια κόντρα σε κάθε πλευρά ιδιωτικοποίησης  και στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και σε κάθε σκέψη για δαπάνες και χορηγίες. Όχι στην δωρεάν εθελοντική άμισθη εργασία ή αλλιώς στην εργασιακή εκμετάλλευση. Πάλη για πλήρης κάλυψη των αναγκών των φοιτητών προκειμένου να μπορούν να σπουδάζουν ελεύθερα. Αυτό σημαίνει η δωρεάν σίτιση – στέγαση – μετακινήσεις, το άνοιγμα και η ανέγερση νέων εστιών. Η απάντηση μας θα είναι να πάρουν πίσω όλο το νόμο Διαμαντοπούλου. Δεν παζαρεύουμε τις ζωές μας. Οι ανάγκες μας δεν ισοσκελίζονται με τα κέρδη τους .Η νεολαία δεν ψάχνει για σωτήρες. Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.
Η απάντησή μας θα είναι φοιτητικός μισθός για όσους εργάζονται , μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των voucher και κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κατάργηση των ατομικών, άμεση καταβολή επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε να κινηθούμε και ως σύλλογος φοιτητών οδοντιατρικής, με την ενίσχυση των Γενικών μας Συνελεύσεων, παλεύοντας όχι μόνο για μια καλύτερη εργασιακή προοπτική αλλά και για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Για αυτό λοιπόν πρέπει να διεκδικήσουμε άνοιγμα θέσεων για τους οδοντιάτρους στο Ε.Σ.Υ. όχι μόνο για τους φοιτητές που θα βγουν στην αγορά εργασίας αλλά και για τους νέους εργαζόμενους, που αν δεν έχουν το κεφάλιαο να ανοίξουν δικό τους ιατρείο δουλεύουν στην καλύτερη σαν βοηθοί με 500 ευρώ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΦΟΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18/3 ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΟ ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου