Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΕΛΟΣ!

Στο Eurogroup της Παρασκευής, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνυπέγραψε την απόφασή του. Η υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στην «ιερά Συμμαχία» ΕΕ-ΔΝΤ ακυρώνει, πρακτικά τη «λαική εντολή» και την υπερψήφισή του ως φορέα κατάργησης των μνημονίων, μιας ορισμένης απαλλαγής από το χρέος και εφαρμογής μιας κάποιας πολιτικής ανακούφισης των λαικών και εργατικών στρωμάτων. Η νέα «συμφωνία» αποδέχεται ότι για τα πιο στοιχειώδη μέτρα κοινωνικής πολιτικής πρέπει να υπάρχει έγκριση της ΕΕ, την εγκατάλειψη κάθε διεκδίκησης για τη διαγραφή του χρέους, τη συνέχιση νέων μνημονίων, παλιάς και νέας μορφής και…τη μετονομασία της τρόικας σε «θεσμούς»! Τα πράγματα βέβαια, δεν έχουν αλλάξει και πολύ στον τομέα της εκπαίδευσης… Ενώ από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών ακούσαμε το νέο υπουργό παιδείας να ευαγγελίζεται κατάργηση των διαγραφών, επαναφορά του ασύλου και επαναπρόσληψη των διοικητικών, καθαριστριών και φυλάκων. Παρόλα αυτά πολλά από αυτά δεν είδαμε να μιλάει για ολική κατάργηση του αντιδραστικού νόμου Διαμαντοπούλου, και των «Νέων Οργανισμών» των ιδρυμάτων, που ήρθαν πέρυσι για να συμπληρώσουν όλη αυτή την αντιδραστική πολιτική των τελευταίων χρόνων στην εκπαίδευση. Επιπλέον, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται να υποστηρίζει την απρόσκοπτη και δωρεάν εκπαίδευση, τελευταία ακούσαμε τον νέο υπουργό να δηλώνει ανοιχτά ότι ζητά και από τους γονείς και τους μαθητές, όταν βάζουν στις επιλογές τους πανεπιστήμια που είναι μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, να φροντίσουν να έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν τα παιδιά τους εκεί, μήπως λοιπόν η φοιτητική μέριμνα θα μειωθεί και άλλο; Τέλος, η «κατάργηση των διαγραφών» έγινε «συμφωνία» μεταξύ του υπουργείου και των φοιτητών που επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Πώς όμως να μπορέσει να σπουδάσει κάποιος όταν αναγκάζεται να δουλεύει ταυτόχρονα, με τρεις και εξήντα, χωρίς να του το αναγνωρίζουν και όταν η φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, μεταφορές) έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό;

Φυσικά και στην οδοντιατρική η κατάσταση παραμένει η ίδια. Τόσο στις κλινικές η έλλειψη υλικών μεγαλώνει και παράλληλα η ποιότητά τους γίνεται ολοένα και χειρότερη, όσο και στα εργαστήρια όπου οι φοιτητές στερούνται πλέον το βασικό εξοπλισμό για την εκπαίδευσή τους σε αυτά(αρθρωτήρες, διαμάντια, κλπ)!! Με την καθαριότητα να έχει πέσει στις πλάτες μόλις δύο(!) γυναικών με αποτέλεσμα την απαράδεκτη κατάσταση με σκουπίδια τόσο στις κλινικές, όσο και συνολικά στο κτήριο και με την εταιρεία σεκιούριτι να παραμένει υπεύθυνη για τη φύλαξη πληρώνοντας τους υπαλλήλους της με μόλις 1,5 ευρώ την ώρα. Όλα αυτά φυσικά φαίνονται παράδοξα μιας που την ίδια στιγμή τα έσοδα της σχολής έχουν διπλασιαστεί(!!) σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της περσινής χρονιάς, τον οποίο παρουσίασε η κ. Κακάμπουρα στην προηγούμενη συνέλευση τμήματος! Θα περίμενε επομένως, κανείς με διπλάσια έσοδα από τις κλινικές φέτος να έχουν λυθεί κάποια από τα χρονίζοντα προβλήματα , ειδικά αυτά που απαιτούν άμεση λύση για την λειτουργικότητά τους.  Εύλογα, λοιπόν, γεννάται το ερώτημα αν και κατά πόσο τα έσοδα από τις κλινικές χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των φοιτητών ή που ακριβώς πάνε, μιας που από ότι φαίνεται μάλλον μόνο για αυτές τις ανάγκες δεν δαπανούνται! Και φυσικά να μην ξεχάσουμε να συνυπολογίσουμε τα έσοδα από τους λατρεμένους μας χορηγούς που όπως μας επιβεβαίωσε η πρόεδρος δίνουν και παίρνουν μέσα στη σχολή! Σαφώς δεν είναι πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς τα ανταποδοτικά κριτήρια με βάση τα οποία γίνονται αυτές οι χορηγίες! Εταιρείες-ιδιώτες θα έρθουν να επενδύσουν στην ουσία στην οδοντιατρική επεμβαίνοντας στον τρόπο και στο περιεχόμενο των σπουδών μας, με το πρόσχημα ότι γίνεται με “βαριά καρδιά” ώστε να λειτουργήσει σωστά η σχολή.

Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει από όλα αυτά είναι το εξής: ‘Η θα περιμένουμε με τα χέρια σταυρωμένα παρακολουθώντας τις εξελίξεις και περιμένοντας κάποιον άλλον να τα κάνει για εμάς, όπως μας προτρέπει να κάνουμε η νέα κυβέρνηση και η διοίκησης της σχολής μας,  αφήνοντας  τους αγώνες όλων αυτών των χρόνων της μνημονιακής πολιτικής να πάνε στράφι, θυσιάζοντας τις ανάγκες μας στο βωμό της κρίσης της ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου ή θα βγούμε ΞΑΝΑ στο δρόμο του αγώνα, για να επιβάλλουμε όσα μας υποσχέθηκαν, και για να διεκδικήσουμε όλα όσα έχουμε ανάγκη. Για εμάς, την απάντηση σε αυτό το δίλλημα ΠΡΕΠΕΙ να τη δώσουμε οι ίδιοι, ενισχύοντας τους φοιτητικούς μας συλλόγους και παίρνοντας αγωνιστικές αποφάσεις μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, με κινητοποιήσεις με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, την υπόλοιπη νεολαία και τους εργαζόμενουςΓια το λόγο αυτό, προτάσσουμε ένα νέο φοιτητικό κίνημα που το ίδιο θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του και θα ανατρέψει αυτήν την πολιτική και όχι μόνο τον εκφραστή της, θα είναι μαχητικό και θα επιβάλλει τις ανάγκες του. Για να ανατρέψουμε ΕΕ-ΕΚΤ, τους νέους «θεσμούς», το νέο μνημόνιο ή «συμφωνία» ή όπως αλλιώς θέλουν να τα λένε που μας καταδικάζουν αποδεδειγμένα στην εξαθλίωση. Για να ξηλωθούν ΟΛΑ τα μνημονιακά μέτρα και οι αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, για ουσιαστικές κατακτήσεις προς όφελος των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας και σε βάρος του κεφαλαίου.
·        ΟΛΟΙ στην Γενική Συνέλευση του Σ.Φ.Ο.Α την Τρίτη 3/03 και ώρα 12.00 στο ΑΕΠ !   

Ρ.Α.Τ.-Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου