Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Υπεύθυνος Δεοντολογίας, Αντιπρύτανης του Ε.Κ.Π.Α και Πρόεδρος της Οδοντιατρικής.
                                      «Πάνω σε τούτη την πεσμένη πόρτα δώσαμε ξανά τον όρκο -
                                                                     όρκο της νιότης,της ζωής ,της λευτεριάς,
                                                                               όρκο του ονείρου και της πράξης.» Γ. Ρίτσος
 
  •      Μεγάλος σάλος έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο μήνα γύρω από τον Αστέριο Δουκουδάκη, πρόεδρο της Σχολής μας την τελευταία τετραετία και αντιπρύτανη του Ε.Κ.Π.Α εδώ και έξι μήνες. Στον κο. Δουκουδάκη πέρα από τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση φοιτήτριας όσο δίδασκε στο πανεπιστήμιο Temple των Η.Π.Α. , προσάπτονται και κατηγορίες για στενότατη σχέση του με τη χούντα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:
«Εν έτει 1976 ο Σ.Φ.Ο.Α. (Σύλλογος Φοιτητών Οδοντιατρικής Αθηνών) καταγγέλλει στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ ότι 5 φοιτητές της Οδοντιατρικής, μεταξύ των οποίον και ο φοιτητής Αστέριος Δουκουδάκης διατηρούσαν σχέσεις με το δικτατορικό καθεστώς και τύγχαναν από τους καθηγητές ευνοϊκής μεταχείρισης και ανοχής σε εικονικές παρουσίες και πράξεις σε εργαστηριακά μαθήματα.
Για τη σοβαρή αυτή καταγγελία, η Παν/μιακή Σύγκλητος την 22/6/1976 συγκρότησε επιτροπή για διοικητική έρευνα αποτελούμενη από τους καθηγητές Παπαχαραλάμπους, Μαντζαβίνο και Σταθόπουλο (ο μετέπειτα Πρύτανης).
Η επιτροπή συνέταξε πόρισμα που υπέβαλλε στη σύγκλητο τη 13/07/1976 που μεταξύ άλλων αναφέρει: "[...] ανευρέθησαν παραλείψεις εις τους φακέλλους των φοιτητών των υποδειχθέντων υπό των εκπροσώπων του Σ.Φ.Ο.Α. και χαρακτηρισθέντων υπ' αυτών ως διατηρούντων σχέσεις προς το δικτατορικόν καθεστώς [...]"»
 
  •        Το ζήτημα του Δουκουδάκη έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τόσο σε εκπομπές σε κρατικό κανάλι, στον τύπο καθώς και στη Σύγκλητο του Ε.Κ.Π.Α.  που έγινε την περασμένη Πέμπτη 13-1 όπου το 70% των καθηγητών του Ε.Κ.Π.Α  ζητούσε την παραίτηση του από τη θέση του αντιπρύτανη και την υπευθυνότητά του στην επιτροπή Δεοντολογίας του Παν/μίου Αθηνών!
  •      Αναμφισβήτητα, δε γίνεται να παραμένει σε τέτοιες θέσεις κάποιος που αποτέλεσε συνεργάτη του Παπαδόπουλου και εγκάθετο της χούντας στο Πανεπιστήμιο. Το δίχως  άλλο, πρακτικές σαν και αυτές που ακολούθησε ο Δουκουδάκης στη χούντα, πρακτικές δηλαδή χαφιεδισμού είναι εγκληματικές.
  •    Σε  μία περίοδο όπου το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται με τον πιο αισχρό τρόπο από το νομοσχέδιο- έκτρωμα της Διαμαντοπούλου, το οποίο θίγει και το Αυτοδιοίκητο του είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε για μία εις έτι φορά ότι το Πανεπιστήμιο μπορεί να επιλύει τα προβλήματα μόνο του, χωρίς εγκάθετους εξωτερικούς επιτηρητές- μάνατζερ και στην εν λόγω επίλυση οι Σύλλογοι των φοιτητών να έχουν πρωτοπόρα δράση.
  •    Ο  Σ.Φ.Ο.Α.  έχει ήδη αποφασίσει. Αποφάσισε το 1976 , όταν γινόταν η αποχουντοποίηση των σχολών, να διαγράψει τον κο. Δουκουδάκη. Είναι αδήριτη ανάγκη ο Σ.Φ.Ο.Α το 2011 να διεκδικήσει την παραίτηση του από τη θέση του Αντιπρύτανη, του υπευθύνου Δεοντολογίας του Ε.Κ.Π.Α και από τη θέση του Προέδρου της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών.
Σήμερα το ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν έχει πια να αντιμετωπίσει τη χούντα, τα τανκς ή τις αγορεύσεις παρανοϊκών δικτατόρων. Έχει, όμως, να αντιμετωπίσει την επέλαση της δικτατορίας της αγοράς, την ανοιχτή αμφισβήτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την προσπάθεια καταστολής των ζωντανών κινημάτων. Το χρέος της αντίστασης παραμένει περισσότερο παρά ποτέ ενεργό και μέσα σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να υποστηρίξουμε έμπρακτα το Αυτοδιοίκητο του.
Ριζοσπαστική Αριστερή Τομή
Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση
           Ρ.Α.Τ.-Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου